17 August 2012

Salam Lebaran..


~syafiq bahari~

14 August 2012

Noor Afizal terlepas hukum dunia?

Hari ni ketika sedang membelek fb, tiba-tiba ternampak "benda alah" ni..saja nak post sebab rasa isu ni macam nak jadi "hotstuff" !! hahhaaa, so, apa komen anda??

Pendapat saya, tengok headline kat bawah ni pon dah boleh sentapkan jutaan rakyat Malaysia..especially untuk kaum wanita dan mereka yang ada anak perempuan tu..hahhaa..
kalau macam ni lah gayanya, semakin lama semakin ramai lah perogol kat Malaysia ni..ape kes ?? lu pikir la sendiri..


haaaaaa...yang ni pulak jumpa kat google image...fuhhhhhyooooo dahsyat2!!


~syafiq bahari~

10 August 2012

Restoran Chop N Steak

Assalamualaikum w.b.t..

Alhmdulillah Ramadhan kali ni dapat iftar sekali lagi bersama rakan-rakan sekolah menengah dulu..
So, nak buat review sikit pasal restoran yang aku pilih untuk berbuka puasa kali ni :)

Restoran Chop N Steak atau lebih dikenali sebagai cawangan restoran Steak House,yang menjadikan makanan yang bertemakan barat atau western sebagai hidangan utama mereka..Restoran ni kalau tak silap ada tiga cawangan sekitar Kuala Lumpur dan Selangor, yang aku pergi ni kat Serdang..

Macam-macam wooo menu dia..dan yang paling penting dengan harga yang sangat sangat berpatutan..kira memang berbaloi la kalau nak makan ramai-ramai kat sini :) haaa..x percaya, cer tengok menu kat bawah ni..

ni antara minuman yang terdapat kat restoran ni

ni menu makanan..nyummm2 :)

Dari mula-mula melangkah masuk ke restoran ni sampailah melangkah keluar balik, semua part memang aku puji..layanan pekerja-pekerja dia memang bagus, tunggu makanan pun memang tak lama, dan yang paling utama mestilah kebersihan dan suasana sekitar restoran..5 bintang !! :)





Kat bawah ni antara makanan dan minuman yang kiteorang order...enjoy :)

CHICKEN MERRYLAND...RM10.90

CHICKEN CHOP...RM8.90

CHICKEN GOLDEN BLUE...RM10.90

THAI HONEY COCONUT...RM4.00

MANGO JUICE...RM2.50
Ok..dah habis..sebelum tu, kepada sesiapa yang nak datang makan kat restoran ni boleh la rujuk sedikit info kat bawah ni :

UNTUK TEMPAHAN MEJA 
012-2570952

ALAMAT 
Cawangan Seri Kembangan
No. 20, Jalan 6/10,
PKNS Seri Kembangan,
73300 Seri Kembangan,
Selangor



~syafiq bahari~

09 August 2012

Usahawan Muda : Azlan Mustaffa

Assalamualaikum..w.b.t
Salam ramadhan al-mubarak :)

Post kali ni bukan nak cerita pasal usahawan MLM..hahhhaaa
Bila sebut pasal keusahawanan mesti orang fikir satu bidang kerja yang keuntungannya pun belum tentu berapa banyak kan..ramai orang, even fresh graduate dari kos Sains or Perubatan pon ada juga yang ceburi bidang keusahawanan ni sama ada secara sepenuh masa atau sekadar sampingan je..
teringat satu forum yang aku hadiri masa Kem Jati Diri HEP dulu, yang membincangkan topik penglibatan pelajar dalam bidang keusahawanan selepas tamat belajar..ada dua ahli panel yang mempunyai pendapat yang berbeza..satu, menyokong, satu lagi tak menyokong..anda pulak? hahhaaa bagi aku la, semuanya bergantung kepada minat dan usaha diri sendiri..kalau otak kita dah fikir yang keusahawanan ni bukan dunia kita, dah tentunya takkan boleh berjaya :)
Lagi satu, apa yang bagusnya bidang keusahawanan ni, dia dapat membantu mengurangkan kadar pengangguran di negara kita yang semakin menjadi-jadi sekarang ni..so, kalau agak-agak tak nak jadi penganggur terhormat, boleh dah la pikir nak buat bisness ape hahhaaa :p


Sempena bulan Ramadhan yang mulia ni, nak story sikit pasal sorang usahawan muda yang sangat gigih
berniaga tiap2 hari dalam bulan Ramadhan ni..apa yang buat aku kagum dengan member aku sorang ni, dia sanggup berniaga setiap malam walaupun kelas die full dari pagi sampai petang..
haa..ni la orangnya...

AZLAN MUSTAFFA bersama "sugar M" nya :)
kalau korang nak tau, family Azlan ni ada bisness kedai makan sambil berniaga pasu macam labu sayong..
tapi setiap tahun sebulan sebelum nak raya, Azlan ni akan sibuk tolong bisness ayah dia jual lampu kelip2..macam-macam jenis ada woooo..kalau tak percaya boleh datang kedai dia, sangat meriah dengan lampu warna-warni..

Setiap malam lepas terawikh, kadang-kadang aku datang lepak kat kedai lampu dia ni..




Setiap hari lepas habis kelas waktu petang, lepas dah berbuka puasa, Azlan buka kedai dalam pukul 9 lebih laa..sampai la hampir 2 pagi baru tutup kedai..
penat tu dah tentu la penat, ulang alik dari PJ ke Sungai Besi :o
tapi...............muka dia sikit pun tak nampak penat..
kalau aku la jadik dia, mencanak gak nak buat camtu hari-hari..
Ada satu hari tu mase aku tengah lepak-lepak, hampir berturut-turut jugak customer datang beli lampu kat kedai dia..untong wooo!! nampak tak antara benefit jadik usahawan ni :)

Teringat pulak masa hari usahawan UM last year ==''

nampak macam senang je pikir nak jual itu la, ini laa..idea semua gempak..
apa yang penting sebenarnya perlaksanaan benda tu, kalau sorang je yang semangat buat pun tak boleh jadik jugak..maksudnya, tak kisah la kita nak jual apa pun, asalkan usaha nak melaksanakan tu betul dan efektif!!
jual ais krim malaysia yang 20 sen tu pun kalau kena dengan caranya, konfem boleh untong jugak :)

ok..dah..cukup lah kot nak bagi tau kisah si Usahawan Muda ni :)

siapa-siapa yang nak beli lampu kelip-kelip nak bat raya, datang la kedai Azlan Mustaffa ni..
kat Sungai Besi ni, memang takde lagi kedai yang jual lampu-lampu raya..

kesimpulannya, jangan takut nak cuba benda-benda yang baru..haa macam bidang keusahawanan ni..

masa muda-muda camni laa nak kena belajar benda-benda baru kan hahhaaa..
yang penting confident, kena berani..okbai.

to Azlan : i'm really proud of you..you have an awesome entrepreneurial spirit..keep it up bro!! :)

After working for 14 years on Wall Street and growing up in a family with strong roots in small business, I know how important the entrepreneurial spirit is to attaining the American dream.
by Ellen Tauscher

~syafiq bahari~

30 July 2012

Masakan ibu..paling sedap?

Assalamualaikum w.b.t :)
hari ni nak post pasal makanan pulak hahhaa.. sempena bulan puasa? kot..
jangan risau..insyaAllah saya akan kurangkan letak gambar2 makanan kat sini hahha
nanti tak pasal2 ade orang KL berbuka ikut waktu Sabah lak :p

haa kalau tanye membe2 pasal masakan ibu ni, memang majoriti setuju dengan kelazatan kelas pertama!! hahaaa..tambah2 lagi buat mereka yang duduk hostel, rumah sewa ke..sebab jarang2 dapat rasa masakan ibu..bile balik rumah je, konfem dapat lauk favourite!! ^^
bagi aku pulak, sejak 20 tahun yang lepas lagi dah memang disajikan dengan masakan-masakan yang fresh daripada air tangan mak aku..orang kata, kalau dah biasa dengan masakan seseorang tu, memang susah kita nak terima masakan orang lain..hahaa fakta? masa duduk asrama time form 4 dulu, ni la first time aku jarang2 dapat rasa masakan ibu..time tu memang susah yang teramat sangat nak terima masakan kat dewan makan..hari2 lepas makan kat situ, hasilnya keluar complaint balik dari mulut aku hahhaa..
bukan tak berapa sedap tapi memang tak sedap :p

tapi, sekarang ni dah memang jarang jugak la makan kat rumah sejak masuk universiti..memang time cuti semester tak pun hujung2 minggu je dapat rasa :( nasib baik la makanan kat kolej sedap jugak :)
kalau aku balik rumah, konfem ade je lauk yang sedap2
IKAN KELI MASAK LEMAK CILI API, TEMPE GORENG(ni favourite),
DAGING MASAK LADA HITAM, IKAN SIAKAP TIGA RASA,
macam-macam lagi laa..

kalau time cuti semester lak, memang aku duduk rumah je la..mesti ade je makanan yang pelik2 atas meja..
contohnye,
KEK MARBLE, MUFFIN BOLA2(tak tau ape name die),
KEK COKLAT, KEK OREN, TRIFFLE, COCKTAIL(ni favourite 4 ever)
mak aku ni suka buat makanan yang dia tak pernah buat, belek2 resepi, pastu buat
yang aku pelik, tak pernah pulak tak jadi..kalau aku ikut resepi internet, konfem hampehhh =OO=

haa ni la salah satu contoh menu terbaru yang aku baru nampak mak aku aktif buat start 2 bulan lepas..
jiran-jiran sebelah pon boleh datang nak belajar buat kek ni.. sedaaapppp :)
aku tak tau ape nama kek ni, yang pastinya bawah tu KEK MARBLE, atas pulak PUDING KARAMEL(kot...)
aku memang tak tanya nama makanan, main bedal je hahhaaa ^^
sedikit fakta mengenai masakan ibu ni..
menurut satu kajian dekat London, majoriti lelaki lebih menyukai masakan ibu berbanding isteri mereka :o
(so.........isteri-isteri lepas ni kena belajar masak dari ibu mertua hahhaaa :p)
alasan mereka, masakan ibu dimasak secara tradisional dan menjadi lebih enak..ok yang ni memang fakta sebab kalau kita tengok jarang-jarang sekali ibu kita menghidangkan masakan segera dan lebih suka memasak makanan kegemaran kita..kan?? ^^

dulu masa aku form 5, ada la terbaca artikel mengenai seorang pelajar cemerlang SPM, tak ingat pulak nama dia siapa..pelajar ni cakap, antara faktor penyumbang kecemerlangan dia ialah masakan ibu :)
so, kalau nak pandai, tak perlu beli kismis satu balang, makan je masakan ibu banyak2 :)

kesimpulannya, inilah yang dikatakan penangan 'air tangan' ibu..air tangan secara hakikatnya ialah aliran kasih sayang semasa ibu-ibu kita memasak makanan untuk kita ..setuju?
renung-renungkan dan selamat beramal....

itu je la nak tulis pasal masakan ibu ni..
stay tuned..tunggu post yang seterusnya :)



~syafiq bahari~

Twilight Breaking Dawn Part 2

post hot screen kembali !!!!
ni cerita wajib tonton...aku tak pernah miss lagi tengok cerita ni kat wayang..
walaupun lama lagi nak keluar cerita sambungan yang seterusnya ni, kena pastikan masuk panggung hari pertama cerita ni keluar hahhhhaaaahhaaa 


jom layan trailer :)


~syafiq bahari~

29 July 2012

Generasi Hebat - Juara

hari ni saje je nak post lirik lagu ni..sebab bangun awal2 pagi da kene gigih hafal lagu ni untuk Minggu Haluansiswa nanti..dalam semua lagu-lagu semangat MHS kali ni, lagu ni pulak rase susah, lirik panjang, ade bahasa cina lagi..sobss sobsss terpaksa hafal jugak!!


Kita semua dilahirkan 'tuk berjaya
kita harus sedari siapa kita 
kita semua handal, kitalah juara 
Bukan mudah untuk kita mencapainya 
Kita harus tekun, jangan putus asa 
Walau betapa sukar, halangan yang ada 

Takdir kita, kitalah penggubahnya 
Jangan biarkan sesiapa menidakkannya 
Bukalah mata, jangan kau terlalu leka 
Kita semua hebat, kitalah juara 
Jangan siakan setipa peluang yang ada 
Ku pedulikan sesiapa yang tak percaya 
Melangkaui kemampuan yang sedia ada 
Ku tahu diriku hebat, akulah juara 

我们一起手牵手 
Wo men yi qi shou qian shou 
追求我们的梦 
Zhui qiu wo men de meng 
失败并不是理由 
Shi bai bing bu shi li you 
相信自己的梦 
Xiang xin zi ji de meng 
才华自信您都有 
Cai hua zi xin ning dou you 
机智卓越的英雄 
Ji zhi zhou yue de ying xiong 

果敢的向前和追求 
Gua gan de xiang qian he zhui qiu 
机警的变通 
Ji jing de bian tong 
想法都开通 

Xiang fa dou kai tong 
创新我追求 
Chuang xin wo zhui qiu 
保持勤勉的奋斗 
Bao chi qin mian de fen dou 
冠军一定属于我 
Guan jun yi ding shu yu wo 

Setiap impian pasti ada cabaranya 
Namun ku tetap berani menempuhinya 
Jika terlalu mudah, tiada ertinya 
Untuk setiap soalan, ada jawapannya 
Untuk setiap batasan, ada natijahnya 
Walau betapa payah, jangan putus asa 

Yang terbaik, itu saja ku tahu
 Kan ku teroka yang terbaru bagi ku 
Bukalah mata, jangan kau terlalu leka
 Kita semua hebat, kitalah juara 
Jangan siakan setiap peluang yang ada 

果敢的向前和追求 
Gua gan de xiang qian he zhui qiu 
机警的变通 
Ji jing de bian tong 
(kan) 
想法都开通 

Xiang fa dou kai tong 
(ku pedulikan saja) 
创新我追求 
Chuang xin wo zhui qiu 
(mereka yang tak percaya) 

Ku tau diriku hebat, akulah juara 


~syafiq bahari~

27 July 2012

Mencoret kenangan lagi..

Assalamualaikum bloggers :)


Rasanya belum terlambat untuk saya mengucapkan selamat berpuasa, selamat menempuh bulan Ramadhan yang dilimpahi dengan seribu keberkatan ini.. Semoga Ramadhan kali ini akan memberi seribu satu makna buat kita semua sebagai seorang muslim insyaAllah :)


Alhamdulillah..bulan puasa tahun ni sekali lagi dapat bersama-sama berpuasa dengan keluarga yang tersayang..dan yang paling penting, sekali lagi berpuasa tahun ni sebagai seorang penganggur terhormat hahhaa..sebagai seorang penganggur tahun ni pulak, aktiviti harian termasuklah bangun pada jam 12 tengah hari (AT LEAST!!), pegi jemput "tuan puteri" balik dari sekolah, marathon tanpa sijil penyertaan, siapkan task2 PM..hurmm, secara keseluruhan memang lebih banyak aktiviti tak berfaedah daripada yang berfaedah..post kali ni tak nak huraikan lagi kisah penganggur terhormat ni..tapi nak tulis pasal hidup kat UM sebagai pelajar tahun pertama :)


Sebelum tu, rasa bersyukur sangat2 dah selamat menempuh tahun pertama di Universiti Malaya sebagai seorang mahasiswa..macam biasa, ada manis, ada pahit..suam2 kuku pon ade jugak..cerita pasal kolej, study, projek, macam2 lagi la..

Haaa inilah Kolej Kediaman Kinabalu, tempat berteduh siang malam..







secara jujurnya, mula-mula masuk kolej ni memang tak best langsung..sikit pon takde rase best..macam2 tak kena..tandas banyak tapi pintu rosak, flush jamban tapi rosak, bilik yang agak sempit terpaksa berkongsi dengan roommate berlainan bangsa pulak..siiighhhh~ mungkin sebab aku dah biasa dengan kolej 12, sebab tu lah tak dapat terima keadaan kolej yang macam ni kot.. roommate semuanya problem2 belaka..hahhaa ade je yang tak kena..

tapi.....alhamdulillah, hidup lagi selepas setahun jadik penghuni kat kolej ni..tak tahu kenapa, tapi memang dah rasa selesa sangat2 dengan kolej ni..hahhaaa KINABALU DI HATIKU!! ;) don't judge a college by its building..hahhaaa..insyaAllah, aku akan teruskan perjuangan lagi di kolej kinabalu ni tahun kedua nanti :)

haaa..ni pulak fakulti aku..


lecture2 first year ni takde la rase bosan sangat kecuali subjek2 yang memang bosan..tapi lecture2 pukol 8 pagi memang ANTI !! teeeetttttttt..tambah2 lagi bila kene naik kompleks dewan kuliah tu pagi2..gile mencanak-canak mata tahan ngantok!! 

untuk tahun pertama ni, lecture semua tak fokus kepada majoring course lagi..semua subjek2 yang dah belajar masa asasi dulu..tapiiii exam tetap KO jugak..haiihhhhh..

sepanjang duduk dekat UM ni banyak jugak la join program2 selain mengadap buku..
contohnya macam ni..

PROJEK PESTA KEBUDAYAAN CINA
ni salah satu projek kolej aku, benefit join projek ni dapat belajar la buday2 orang cina
dan malam kebudayaan cina mase malam penutupan projek ni sangat gempak..
UMCARES CAPACITY BUILDING CAMP
ni kem 3 hari kat fakulti sains..belajar pasal penghasilan video secara teknikal dan content..
best la jugak sebab dapat belajar buat video secara terperinci lagi free of charge hihiii :D
KEM JATI DIRI HEP
haaa yang ni best..kem percuma!! hahhaa..dah la free, tempat tido,makan,aktiviti sume first class..

agak best jugak la buat bende2 alah ni sume walaupun ade orang lain cakap PERLU KE?? ==''
join projek2 kolej ni bukannya satu keperluan je, memang sepatutnya perlu untuk benefit diri sendiri jugak..macam2 kot boleh belajar..disebabkan projek2 kolej ni la aku jadi sayang dengan kolej hahhaa :)

dan pilihan untuk aku menjadi pembantu mahasiswa pun memang tak rugi..peluang ni bukan senang nak dapat..sekali seumur hidup pon belum tentu..walaupun ramai yang tak sanggup nak menggalas beban sebagai seorang PM ni..orang kata, belum cuba belum tahu..

haaa..nilah dia..PM2 KOLEJ KINABALU :) hungga!! hungga!!

berakit semasa kem PM :)

secara kesimpulannya, UM dan kolej kinabalu dah coretkan seribu satu kenangan lagi dalam hidup aku :)



“Don't cry because it's over, smile because it happened.”
by Dr. Seuss


~syafiq bahari~